Kurs i flomål

Aug11

Från kl. 10:00 till 15:00

Plats: Holsåkersvägen 15

Hemsida:

Kostnad: 850 kr, lunch ingår

Arrangör: Loftbodskommittén / 070-694 00 79 eller 070-751 17 74

Välkommen till att lära dig om och prova på flomålet, som talas i Dala-Floda och Björbo med sina cirka 1500 invånare. Vi vill slå ett slag för att fler får upptäcka det intressanta och roliga med målet. Under några timmar får du lyssna till, läsa och själv prova på att tala flomål.
Vi ger en allmän orientering om dialektområdena i Dalarna, dalmålens historia och likheter/olikheter mellan socknarna.
Du kommer att få lyssna till Anna Zetterqvist när hon berättar om sitt bröllop i början av 1900-talet.
Vi lyssnar också på Anna-Britta Nordén när hon läser sina dikter på flomål. Ni arbetar tillsammans för att läsa och försöka förstå vad skolbarn skriver i ett par uppsatser på flomål från 1920-talet.

Vi berättar om hur uttal och grammatik skiljer sig från rikssvenskan. Du får exempel på vardagligt språk bland nutidens flodabor i vår ”Floparlör” och får själv prova på att prata målet.

Inga förkunskaper krävs!

Var: Holsåkersvägen 15, Dala-Floda

Antal deltagare: 6-8 beroende på corona- restriktioner

Material som ingår i priset: ”Farmors bröllôp”, ”Floparlör”, diverse övningsmaterial.

Kursledare: Pernils Ingrid (Ingrid Sandstål), som förutom att tala flomål varit tysk- och svensklärare. Rispers Kari (Karin Zetterqvist), som förutom att tala flomål varit swahili- och fransklärare.

Anmälan: till Loftbodskommittén, finnolars@gmail.com. Uppge namn, adress, telefon, önskat kursdatum och om du är allergisk mot något i matväg. Bekräftelse kommer på om plats finns. Kursavgiften inbetalas mot faktura före kursstart.

Avbokning: Vid återbud senast en vecka före kursstart återbetalas avgiften. Vid senare återbud återbetalas den mot sjukintyg.

Loftbodskommittén, c/o Karin Zetterqvist, Holsåkersvägen 15, 786 95 Dala-Floda finnolars@gmail.com, tel 070-694 00 79 eller
070-751 17 74

E-posta kalendarium@dala-floda.se om du ser några felaktigheter eller har mer information!
fantazi giyim