Dala-Floda


Byn som fått namnet Dalarnas Lustgård. Redan långt före vår tideräkning fanns människor just här. Bygden är gammal och många spår finns kvar som vittnar om en lång och spännande historia.

Vandra runt i byarna och du kommer att förstå varför just Dala-Floda kallas Dalarnas Lustgård. Den vitkalkade kyrkan som mitt i byn reser sig mot vita sommarmoln, härrör ursprungligen från 1100-talet. Många gamla byggnader präglar atmosfären i Dala-Floda.

Mitt emot kyrkan på motsatta sidan om älven finns Floda Hembygdsgård som består av ett tiotal byggnader hitflyttade från olika byar i Floda Socken. Här kan du beskåda samlingar av bruksföremål och en dräktkammare med Flodadräktens olika variationer. Kommunens äldsta profana byggnad finns här, ett lofthärbre från 1500-talet fortfarande i ursprungligt skick.

Besök också den nyrenoverade anläggningen vid Kvarna, en liten kvarnmiljö ett par kilometer från Dala-Floda centrum. Anläggningen består av fem byggnader i en skogsmark med fint slingrande vattensystem. En skvalt-kvarn, vadmalsstamp, kvarnstuga och hyvel för takspån, allt från 1800-talet och dessutom finns här också en liten kraftstation. Området är vackert och intressant med flera dammanläggningar och vattenspeglar. Stigar och broar leder dig runt.

E.E.Westin är en av Dala-Flodas största fotografer genom tiderna. Han levde 1868-1935 och tog tusentals bilder som du bl.a kan ha sett i gammeldags almanackor och i tidningar. Genom hans kort får man se hur man levde och de kläder man bar. Du kan även se traditioner som vi har kvar än idag i Dala-Floda.

Dala-Floda lockar till sig många sommargäster varje år. Här finns många företag som har tradition och kvalité som målsättning för sin verksamhet, och en del av företagen är även välbesökta turistmål. Bygden har också många riktigt fina hemslöjdstraditioner som bevarats genom seklen. Framför allt handlar det om broderi. Omkring år 1850 började skickliga brodöser att smycka sockendräkterna med vackra broderier s.k påsöm. Detta gjorde att påsömkonsten utvecklades och blev till en betydande försörjningskälla för de familjer som bodde i området.

Samtidigt förvandlades sockendräkten till en av landets mest uppmärksammade dräkter genom de färggranna broderierna. Hos Hemslöjdsföreningen visades de vackra dräkterna med sina fantastiska utsmyckningar.

I Dala-Floda finns kommunens största sjö, Flosjön, som är sex kilometer lång, omgiven av mysiga badstränder, sommarstugor och avskilda platser där du får ha sommaren för dig själv. Vid sjön ligger också Värdshuset, känt för bland annat sin kulinariska mat och kokbok.

Dala-Floda består av dussintals byar med rödmålade stugor, ladugårdar samt sommarhagar längs de slingrande småvägarna. Byarna ligger utspridda på båda sidorna om den breda Västerdalälven och skapar en fin miljö, som tillsammans med den färggranna sockendräkten givit bygden benämningen ”Dalarnas Lustgård”.

Tre broar korsar älven. En av dem är kyrkälvbron som med sina 158 meters spännvidd är landets längsta hängbro i trä för biltrafik. Dala-Floda bjuder på inspirerande miljöer för dig som söker den riktigt svenska landsbygden.

När det gäller föreningsliv så sjuder byn och dess närområde av allehanda aktiviteter. Det finns fotboll, ishockey och innebandy samt orientering, friidrott, kanotpaddling, skytteklubbar, brukshundklubb och massor av annat att välja på. Dala-Floda Pistolskytteförening har, och har haft, representanter i landslaget och bygden nu finns nu också representerad i kanotlandslaget. Den djupa tradition av föreningsliv som finns här är ryggraden i vår landsbygdsutveckling.

Om du är intresserad att läsa mer om Dala-Flodas historia rekommenderas boken ”DET GAMLA FLODA” av E. R. Gummerus som finns att köpa hos Floda Hemslöjdsbutik, telefon 0241–22 011.

Läs mer om Dala-Flodas historia

Här hittar du mer av bygdens historia:

Dala-Floda – 1900-talet (pdf)

Dala-Floda – Idrottshistoria (pdf)

Floda kyrka

 

fantazi giyim