Komidsommarfesten


Komidsommarfesten eller “Kofesten” som den kallas i dagligt tal, är en gammal och storartad tradition. Massor av evenemang under både Komidsommarfesten och “vicku inna”.

Komidsommaren infaller sedan urminnes tider alltid andra helgen i juli. Man buffrade, enligt traditionen, hem till byn från fäbodarna med korna, för att slå och bärga höet.

“Bukullo” (flickorna uppe i fäbodarna) hade varit uppe i fäbodarna sen försommaren. Pojkarna hade hälsat på i helgerna och alla ungdomar hade firat midsommar uppe i fäbodarna. Då var det ju naturligt att ställa till med dans hemma på byn, då alla träffades igen. Det skedde på Norsbron i Floda, som då var en träbro, som var jämn och bra att dansa på.

Vid sekelskiftet 1800/1900 hade denna tradition på Norsbron förbjudits, då de hade dansat “Huppleken” så vilt att en kulla hade fått näsbenet avsparkat.

1904 arrangerades den första “Komidsommarfesten” på Rispers Udde i Dala-Floda. Huvudnumret var en dansuppvisning. Floda Skyttegille (!) visade upp “Huppleken”, nu i mer stiliserad form för att passa en folkdansuppvisning.

Sedan 1954 har man firat “Komidsommarfesten” på Strandbackens folkpark.

Under 1970-talet tillkom en kulturellt inriktad “Kofestmarknad” med folkmusikinslag på Kyrkgatan, fin konsert i kyrkan med både folkmusik och klassisk musik.

Sedan 1997 arrangerar Dala-Floda intresseförening “Flovicku” som avslutas just med den anrika Komidsommarfesten. Musikutbudet har vuxit kraftigt genom våra lokala musiker och deras vänner och barn från Lilla Akademien.

 

kofestmarknad

kyrkan_konsert

fantazi giyim